Hälsat på Konstriket Alingsåsavdelnings utställning

Konstnägalleriet har hälsat på Konstriket Alingsåsavdelnings utställning i Gallerian Storken, Alingsås, Västra Götaland.

Sammanlagt 13 lokala konstnärer som ställer ut under februari och mars. Vi fick träffa konstnären Barbro Kanski, som berättade om utställningen och sin konst som finns med på utställningen, samt hennes inspiration och tekniken. Vidare mötte vi akvarellist Miredes Elofsson, hon visade sina tavlor på utställningen, och reflekterade över glädjen som man kan få av målandet och skapandet.

Se hela intervjun här: https://youtu.be/JE1ID0tgyUo

Hej Barbro, Tack för att du träffar oss och berättar om utställningen. Så härlig att se så många fantastiska verken här! Kan du berätta lite om den här utställningen?

Det här är en utställning för Konstrikets Alingsås avdelning.

Vi har fått en fantastiska möjligheten att ställa ut här i Gallerian Storken i Alingsås. En helt underbar lokal. Många har kommit in och tyckte att ”wow” så underbart att få lite mer konst och kultur inne i Storken. Det blir levande. Väldigt kul att folk kommer in och man får lite spontana samtal med olika typer av människor, sådana som aldrig har varit på en konstutställning och sådana som besöker gallerier regelbundet.

Vi är sammanlagt är vi 13 konstnärer som ställer upp och ställer ut, men det blir många så att vi har delat upp det. Så den här gången är vi åtta stycken och nästa gång är sju stycken.

Just den här utställningen så har vi olika typer av konst. Vi har två akvarellister. Vi har både mixed media och akryl, metalltråds konst, samt olja, keramik, trädskulpturer.

Sista helgen i mars så blir det en samlingsutställning, alltså en vårsalong som alla kommer vara med på.

Kan du berätta om din konst, samt inspiration och tekniken du använder?

Jag utgår först och främst från min känsla vad jag känner för. Kanske börjar med en eller två eller tre färger och sedan kan förvandlas fullständigt. Jag målar väldigt sällan med penslar, jobbar mycket med trasor.

Målningar av Barbro Kanski

Väldigt ofta förvånar mig själv för att avslutningen blir inte som jag hade tänkt mig. Fast jag säger ofta att det är inte så att jag tänker, utan det blir det blir som det blir. Och jag har väl någonstans lärt mig att nu är det, nu är jag färdig, nu är det stopp.

Det viktigaste är för mig att kunna beröra människor, att skapa en känsla hos andra. Då känner jag att jag har nått fram.

Jag har tidigare i mitt konstnärskap jobbat ganska mycket med människokroppar, människor i huvud taget. Men nu jobbar jag mer med att få fram känslan, och som här har jag då arbetat med att skapa en någon som är lite tveksam, en någon som går i tankar, och en kvinna som funderar och undrar. Och känner att jag har nog nått fram ganska bra, så det är någonting jag vill vidareutveckla.

Barbro Kanski med sina målningar

Hej Miredes, Kan du bertta om din konst som vi se här idag?

Det här är mina målningar och det är akvarell som jag har målat om i.

Det är olika motiv. Till exempel från Alingsås trakten, det här är Dammsjöås, parkeringen vid Dammsjöås, och det är motiv från Ringleden. Jag målar också stilleben, och här är lite stilleben, det här är en liten sångbok.

Sedan också på sätt och vis är både natur målning och ett stilleben, skulle man kunna säga, även om inte jag plockat ihop det. Den här lilla skylten, den finns faktiskt lite då och då, så är den uppsatt i hjälmar i den hönorna är ute där. Så sätter man upp den skylten för att skydda dem.

Höna på väg av Miredes Elofsson

Ibland så gör jag målningar som kanske försöker ha ett lite mer politiskt budskap, och den här målningen, det är ju två världar. Den kan man ju studera den och få fundera kring.

Två världar av Miredes Elofsson

Kan du berätta om dina åsikter kring målandet och skapandet?

Jag håll på att måla hela livet. Och att måla är något som jag rekommenderar alla att börja med. Eller åtminstone alla att ha en hobby som man älskar. Det blir en extra krydda på livet och någonting som kan hjälpa en på många sätt. Det är många som börjar sent. Jag har kurser i måleri och är många som upptäcker den här sidan hos sig själva och får en stor glädje i det.

Miredes Olofsson – konstnär (akvarell) med sina målningar