Intervju med Boris Burchard – airbrush konstnär

Välkommen till den första delen av Konstnärsgalleriets nylanserade blogg som ska bestå av intervjuer med konstnärer och konsthantverkare.

Vi möter konstnären Boris Burchard i sin ateljé i Hemsjö, strax utanför Alingsås, Västra Götaland idag. Boris berättar om sin konstresa, airbrush tekniken, kommande utställningar, och sin verksamhet.

Se hela intervjun här: https://youtu.be/smQhxGdUv9o

Hej Boris, Vad trevlig att träffa dig i din ateljé. Kan du först berätta om din konstresa? Vad är din ”konsthistoria”?

Jag har alltid ritat, målat egentligen endast när jag var barn, men jag vet hur allting började.

Det var när min storebror och jag, vi var sjuka, båda två påssjuka eller när man har jättestora mandlar i halsen där. Han ritade massor med gubbar medan han låg i sängen. Han var min äldre bror, fyra och halvt år äldre, och jag såg upp till han. Så han lärde mig rita gubbar och så vi låg och rita tillsammans en hel vecka i sängen. Jag har bild på det också, då var jag inte gammal. Jag kanske var elva år eller någonting, och sedan dess jag fortsatt. Han har inte fortsatt att rita, men jag har fortsatt att rita och måla.

I tonåren gick jag mycket sådana här kurser liksom oljemålning, akvarell, krokiteckning och sådana grejer. Gick massor med sådana kurser. Kvällskurser som amatör, men det var jätteroligt tyckte jag.
När jag gick i skolan hade vi något som kallas fritt val, och då valde jag teckning. Då fick jag en lärare som var bara jättebra. Han var sådana här underbara lärare, som man ser upp till. Han sporrade mig att måla. Så gjorde jag min första målning på den skolan när jag gick i åttan.

Så man spolar fram lite till början av 1985 – tror det var. Då åkte jag runt i USA, och då när jag var i Los Angeles, hade jag inga pengar så jag började jobba i ett kök inne i en skyskrapa, och då såg jag att det var någon som hade utställning högst upp.
Jag gick upp dit och det fanns en ateljé där, och han airbrushade med den tekniken som jag har, och då jag bara jobbade där i stället.

Konstnären där lärde han mig att airbrusha, och hjälpte jag honom. Och på den tiden fanns inte photoshop och datorn och så, så vi gjorde magazine covers, jättefina bilder. Så hjälpte jag honom med det och då lärde jag mig den tekniken. Sedan kom jag hem så skaffade utrustning och så började jag måla och ha utställningar, och så sedan höll jag med dess.

Berätta om airbrush tekniken. Det finns inte många som målar med airbrush. Kan du också berätta varför fastnade du med tekniken? Varför blev det din favorit teknik?

Alltså när du målar en stor yta med airbrsh, det blir så jämt och fin. Till exempel jag gör ju en blomblad eller en ros då. Så ser du inte penseldrag, men en sådan fint övergång mellan de mörka och det ljusa. Det blir väldigt fin finish på det, och jag gillar det.

Röd Ros av Boris Burchard

Airbrush är en väldigt speciell teknik, du skär ut alla former för att de ska få en skarp kant. Men när du gör någonting som är som en bakgrund, något lite diffust så, då gör du det bara på fri hand. Och jag tycker det är jättekul att hålla på att måla just på fri hand på det sättet. Jag tycker det är lätt att göra i airbrush, jag tycker det.

Man har en bild i sinnet eller skallen och sedan så målar du den bara. Det är inte så noga att det blir alldeles rätt, men det funkar så bra med airbrush i min hand på något sätt. Jag vet inte riktigt varför, men jag gillar effekten. Jag gillar också att det är klart och torrt med en gång.

Vad inspirerar dig? Varifrån får du inspiration? Vad målar du mest som motiv?

Det hade blivit mycket rosor faktiskt. Nästan jag kallas rosmålare ibland för att jag gör väldigt mycket rosor. Jag vet inte, det är en estetisk blomma. Jag tycker det är en jättefin blomma.
Jag gör mycket frukter också. Tulpaner och vinbär och så, men mest är jag förtjust i rosor, stora rostavlor så att säga. Jag vet inte, designen på de blommorna är snyggt tycker jag, och det finner jag inspirerande.

Jag är mycket för trädgårdsföreningen, och eftersom jag sitter i en ateljé så sitter jag inte ut och målar, så jag har ett underlag så jag fotar väldigt mycket, så det blir som ett collage och sedan gör jag bara tavlan då.

Det har det blivit väldigt mycket röda rosor, orange rosor, en del djur också har jag gjort. Det lutar åt naturen mycket, men mest blommor.

Kan du berätta om framtida utställningar/projekter?

Jag har ju en utställning om två veckor som jag ska måla några tavlor till – har vi bestämt. Det är i Storken, i köpcentret i Alingsås.
Jag har ju en vägg där jag hänger vissa mina tavlor. Och sedan är det en stor utställning i oktober, där man tar emot besökare i sin ateljé och där man visar sin tavla.

Men jag har alltid en stående utställning här i ateljén så att säga som jag gör reklam för ibland, och då kunder kommer in.

Berätta om din verksamhet här i ateljén. Det är inte bara målandet som pågår här.

Förutom att det här är min ateljé och jag sitter och målar då, jag också rama i tavlor, gör passepartout, gör fine art utskrifter, konstkort eller canvastavlor och bistår andra konstnärer med detta när de har utställningar. Vi har blivit specialister faktiskt på lådinramningen, där man har ett svävande motiv som sitter på tavlan när man monterar det som är ganska snyggt.

Vi har väldigt mycket ramlister som man kan titta på, och vi spänner upp dukar, det gör vi också åt konstnärer när de inte har tid att göra det själva.

Jag är själv konstnär, och då kan man ju se vilka färg som passar ihop, vilken passepartout och vilken ramlist man ska ta. Många konstnärer gillar det eftersom jag ser det estetiska i hela sammanhäng. En inramning är ju en presentation av konstnärens verk, och jag tycker alltid man ska visa det inramat. Speciellt gäller det när det är akvareller, för att det blir så fint när den blir inramade med passepartout.
Det är en presentation av konstnären och verket som man gör. Så vi samarbetar mycket när vi väljer hur det ska se ut med konstnärer när de kommer hit i min ateljé.

Boris Burchard i sin ateljé

Ateljén är i Hemsjö strax utanför Alingsås. Det är faktiskt på en gård. Vi har en stor gård här, så man kan komma hit och få råd och hjälp med inramningar och utskrifter.

Hemsida: https://konstnarsgalleriet.se/konstnarer/boris_burchard/
YoueTube: https://www.youtube.com/channel/UCN5yBYUT83VonnVuh71z6zw
Facebook: https://www.facebook.com/AteljeBurchard
Instagram: https://www.instagram.com/borisburchard/