Intervju med Jozye Kaya – natur pigment konstnär

Idag möter vi en konstnär som gör sin egen färg från naturlig ingredienser, allt från örter, lera, växter, kryddor, osv. Hon berättar om sin konstresa, hur gör hon sin egna färger, inspiration, samt tankar omkring natur och konst.

Se hela intervjun här: https://youtu.be/T5Nl_PBI4ZA

Hej Jozye! Vad trevligt att träffa dig här i din ateljé. Kan du berätta om din konstresa, din bakgrund, och lite om dig själv?

Sedan jag var liten har jag alltid varit väldigt kreativ. Jag var ofta ute i skogen, plocka blommor, leka runt och skapa små historier. Jag fick väldigt mycket kreativ inspiration från min farmor som också har målat. Så jag började att sitta och skissa och teckna och testa olika tekniker med akvarell och akryl och olja.

Sedan blev det faktiskt så att jag började på en konstskola i Malmö, och den utbildningen håll faktiskt på med design lite mera. Så det blev lite mer att lära om belysning och färgskala och interiör, och då kom jag fram till väldigt snabbt att det var absolut inte det jag ville hålla på med. Jag älskar att skapa små estetiskt vackra miljö omkring mig själv, men mer i form av blommor inte så mycket med någon fancy stol eller så.

Sedan så åkte jag till Indien i några månader och det var nog där jag blev introducerad till konsten inne i mig själv ordentligt. Det var där jag upptäckte. Och det var så starka färger, stark lukt, stark ljud alltså allt i Indien var så färgglad och färgstarkt att jag blev superinspirerad.

Wow, okej, vad har hänt sedan? Hur kom du från en inrednings utbildning student till att måla med natur pigmenten?

När jag var i Indien så gjorde jag en fotoprojekt och detta fotoprojekt använda jag till att söka in på konstskola. Jag kom in på Göteborgs Konstskola och började där 2019 i augusti. Det var precis innan allt i världen hände, så jag hade en halv termin på konstskolan fysiskt och sedan var det på distans.

Då några månader in i distansutbildningen, fick vi en uppgift att jobba med saker vi kunde hitta i naturen och ute i industriområden och så. Till exempel om vi ville göra skulptur av gamla burkar eller plast eller någonting vi hittade. Och jag bodde i Majorna på den tidpunkten och hade min lilla trädgård som jag var ute i väldig mycket och ta hand om mina örter, och växter, blommor och så. Och det var nog där det började för mig med natur pigmenten, den uppgiften.

För då började jag ta in dem här örter och kryddor och lera, jord som var där ute och försökte blanda upp det jag hittat på ett sätt att göra färg ut av det.

Sedan började jag att experimentera jättemycket på olika sätt.

Jag kunde använda olika pigment från allt från kryddor till lera. Också jag hade köpt med mig väldigt mycket från Indien – väldigt mycket kryddor, gurkmeja, allt som är väldigt starkt och började först med dem. För jag tänkte den som har en stark pigment är de som ger mest färg.

Men när de tog slut så började jag experimentera med allt vad vi har i naturen i Sverige. Så björkticka, mossa, brännässlor, olika lera, blå lera och så, och kom fram till att om man bygger lager på lager med de pigmenten, då kan man få en väldigt stark färg, även om pigmentet i sig själv inte är lika starkt från början. Och det var så det började.

Jag brukar bara ta från jorden, alltså till exempel svamp som redan har ramlat ner på jorden så man inte går
in och förstör någonting i naturen.

Till exempel denna björkticka hittade jag för några månader sedan och så den legat i solen. Nu väntar jag på den torkar helt så den är dehydrated, sedan så använder jag en mortel och liksom bryta ner materialet tills det blir till ett väldigt fint pulver.

Så jag har lite olika silar som jag silar genom pulvret. Så allt stora bitar kommer ut, ungefär som när man lagar mat, när man liksom silar genom för att få det så fint som möjligt. Så till slut så blir det väldig fint pulver som jag sedan blandar upp med vatten och linolja eller annan olja. Just nu använder jag båda sesamolja och avocado olja för det har väldigt fina proteiner som binder ihop det här pulvret. Sedan så blanda jag upp det bara med vatten och så till slut så blev det liksom en väldig vattnig färg som man lägger lager på lager.

Men i och med att det inte är så mycket olja eller någonting annat i så torkar det också väldigt snabbt. Så det går fort att liksom göra lager på lager på lager tills man får fram den färgen.

Vad inspirerar dig?

När det kommer till inspiration det speglar mitt privatliv. Så det är väldigt beroende på vart jag är, hur jag känner, hur jag mår, om jag jobbar mycket eller inte, liksom vad jag har lagt mitt fokus på.

Det kan vara sociala upplevelser, att jag upplever någonting på jobbet eller sitta på spårvagnen och se någonting som utspelas framför mig eller att man är ute på en promenad. Och det kommer nog liten sol genom träden och löven och det reflekteras på ett sätt som bara är helt såhär wow.

Men när jag målar, då har jag liksom har aldrig någon idé om hur det ska se ut. Jag vet inte det och jag vet inte
vilka färger jag kommer använda eller vilken teknik. Det är väldigt såhär jag går väldigt på känsla på vad som känns rätt.

Hur reagerar folk till din konst? Vad är det som du hör mest när det gäller din konst eller din teknik?

Reaktionen jag får oftast är att det känns väldig organiskt, väldigt natur. Jag tror också att i och med det är
naturen jag jobbar med så blir motivet väldigt organiskt. Det blev väldigt såhär, att ”oj men det ser ut som ett berg” eller ”det ser ut som om någon lera på stranden” eller någonting sånt, vilket gör mig otroligt glad när folk säger det att de känner att naturen är närvarande.

Projekten som du jobbar på eller utställningar i framtiden?

Jag har en utställning, den 3:e till 5:e augusti i Västra Frölunda på Vulkanen – jag tror den heter, så den här
liten konst festival. Jag håller på att göra klart många tavlor som jag kan ha där.

Men nu är det faktiskt den som är i bakgrunden som jag håller på med just nu som jag målar till min
kompis nyfödda dotter.

Och jag älskar sånt beställningsarbete. Att få träffa den personen som ska köpa måleriet och ha det hemma och få bygga upp en relation och träffas, få ögonkontakt, lär känna varandra lite grann Så jag får en känsla av vem är den här personen? Vad önskar dem att uppleva? För det ska ändå hänga hemma
hos dem. Så när jag gör beställningsarbete då är det ofta så att jag håller hela tiden kunden informerade uppdaterad om vart jag är i processen så om det är någonting de känner att de vill ändra eller lägga till
eller så så är det möjliga att göra det.

Vad skulle du säga till en nybörjare konstnär eller har du några inspirerande tankar du vill dela?

Jag tror det är väldigt viktigt när man börja med konst eller testa någon ny teknik att man är försiktig med att jämföra sig med andra konstnärer. Så är det för dig i livet också. Man ska vara väldigt försiktig med att jämföra
sig för att vi kommer alla från olika bakgrunder med olika erfarenheter och speciellt med konst när du vill visa någonting och uttrycka något som speglar dig som person väldigt mycket. Då är det lite farligt att börja titta på andra och gå såhär att ”jag är inte lika bra” eller ”jag har inte lika mycket erfarenhet”.

Vi kommer alla från vår unika plats i livet och vi kommer alla skapa någonting unikt så det kommer aldrig bli liksom detsamma som någon annan har gjort.

Njut av resan och följa ditt hjärta, följa vad som känns rätt och bara stå för det.

Hittade in i dina värdena båda i livet men också i konsten och säg att men det här är det jag vill uttrycka. Om det är provocerande konst, eller om det är lugn konst eller figurativ eller abstrakt. Då tror jag det är väldigt viktigt att man bara lyssnar till vad känns rätt för mig.

På konstskolan kunde jag känna att det var svårt för mig att inte att jämföra mig med de andra för jag var nog den enda som jobbade väldigt abstrakt. Jag tänkte för mig ”ah men de andra är så bra på att rita och skissa”, och det kan jag absolut inte. Jag är väldigt mycket flowy abstrakt. Jag tror att det skulle jag gärna vill ha sagt till mig själv att ”nämen Jozye tänk inte på hur bra de andra är, tänk på vad är det du vill förmedla, vad är det du vill visa världen eller göra för dig själv, skapa för dig själv”.

Jag tror det gäller i alla delar av livet att följ ditt hjärta för att det det finns bara en av dig och det finns bara
en som gör den konst som du gör.

Så kör på det.

Tro på dig själv.

Det är något jag har lärt mig de senaste åren.

Instagram: https://www.instagram.com/artby_jozye…

Hemsida: https://konstnarsgalleriet.se/

Facebook: https://www.facebook.com/Konstn%C3%A4...

Facebook group: https://www.facebook.com/groups/12421...

Instagram: https://www.instagram.com/konstnarsga...