Intervju med Susanna Schroderus Svensson – konstnär

Välkommen till nästa delen av Konstnärsgalleriets nylanserade intervjuer med konstnärer.

Idag möter vi Susanna Schroderus Svensson i sin hem/ateljé i Sävedalen, Västra Götaland. Susannna berättar om sin konstresa, hennes stil och tankar kring konst.

Se hela intervjun här: https://youtu.be/2J-DRZMTcow

Hej Susanna! Tack för att vi får träffa dig i ditt hem och ateljé. Kan du berätta om din konstresa? När började du att måla och hur har du hamnat vart du är idag med din skapande?

Jag har alltid målat sedan jag var liten, men oljemålningar började med för 15 år sedan. Då hade jag min första vernissage och det är väldigt länge sedan.

Sedan hade jag uppehåll i efter det 15 år tills jag återupptog mitt skapande igen med akryl år 2020. Det visade sig att folk tyckte om det jag skapade så att det har fortsatt och det är fantastiskt roligt och glädja andra människor med det jag gör.

Kan du berätta om din stil och hur har den ändrats med tiden?

I mina målningar är ju ”period målningar”. Det beror på vilket skede jag befinner mig i livet.

För ett par år sedan så blev det mycket familj, barn, människor i olika slags tekniker och just nu är jag
inne i abstrakt och mycket struktur, tjockt med struktur. Allting beror helt på hur och vilket skede jag själv befinner mig.

Man märker det väldigt väl på mina målningar för då ett par år sedan fanns en period då jag målade väldigt mörka målningar och då var det en mörk period i mitt liv. Och det såg man på mina målningar. Folk som känner mig, de såg det på dem själv, och sedan när det började bli lite ljusare de märkte det också att ”Hur mår du nu?” för att de känner mig och att det är så det fungerar. Det är som en dagbok.

Målad av Susanna Schroderus Svensson

Jag ser en del jättestora målningar här.

Stora målningar är magiskt och få till. Man får jobba på en stor duk och verkligen få ut en speciell känsla. Jag spänner upp de själv – självklart, och stora målningar det häftigt att göra.

Vad gör du nu? Vad är den senaste projekt/stil för dig nu?

Nu är jag inne på mycket struktur. Det är ju en fantastisk känsla. Man får använder händerna mycket och får häftiga effekter. Jag lär mig hela tiden nya tekniker och det är min egna lilla skapar bubbla. Min lilla egna värld som man sjunker in i och får vara med i, och då kan allting hända.

Vad skulle du säga till en ny konstnär? Några råd eller några inspirerande tankar?

Det viktigaste för mig som jag tänker, eller jag tänker inte på det, att det här är fri skapande. Det finns inga måsten. Det finns ingenting som att det ska vara på det här visset, utan det är ju jag själv och alla andra som arbetar med skapande, det är vi själva som bestämmer precis hur vi vill göra.

Det finns inga regler och det finns inga bestämmelser utan det är ju friheten, och friheten till att få vara med om det här att stå framför en målarduk och få fram en idé, en bild – då är det den här bubblan som jag nämnde för en liten stund sedan – att man kommer in i sitt egna lilla värld, det är min värld och jag gör precis vad jag vill. Och det är friheten. Så det viktigaste gör vad du vill som får dig att må bra, och gör dig glad.

Hemsida: https://konstnarsgalleriet.se/konstnarer/susanna-schroderus-svensson/

Facebook: https://www.facebook.com/susanna.schroderus.7