Intervju med Janet Sandertoft – porträtt konstnär

I nästa delen av Konstnärsgalleriets Intervjuer med konstnärer, möter vi Janet Sandertoft i sin hem i Onsala, Halland. Janet berättar om sin konstresa, inspiration och tankar kring konst och psykisk hälsa.

Se hela intervjun här: https://youtu.be/xCudYVr7u40

Hej Janet! Tack för att du träffar oss och svarar på några av våra frågor. Kan du berätta om din konstresa? När började du att måla och hur har du hamnat vart du är idag med din skapande?

Jag har alltid haft ett kreativt behov. Jag har spelat instrument, piano, gitarr, jag har köpt en panflöjt, och så har jag mina perioder. Jag har bakat tårtor och också har jag tecknat en del, och så är jag utbildad bildlärare då.

Men sedan så för två och ett halvt år sedan så blev jag utmattad och då blev jag sjukskriven. Då blev det att då började jag måla som en avkoppling och som en liksom som en zon där jag kan bara slappna av och vara.

Kan du säga lite mer om hur upplevde du den här med psykisk hälsa och hur har konst och skapande hjälpt dig?

Det har varit en otrolig hjälp för mig att jag kan liksom måla och testar massor. För mig så hjälpt mycket att när jag målar så är jag i ”flow”. Jag är bara där. Jag är ingen annanstans. Jag är inte och tänker på saker som ska göras och oroa mig och stressar upp mig, utan jag är bara där med bilden och målar.

Och det är det liksom att stänga av de här små kraven som alla människor har, men som kanske blir lite övermäktiga när man har en utmattning. Så kan man fly dem en liten stund och få vila ifrån den att känna sig jagad. Så för mig det var jätteskönt att måla.

Men sedan får man ju också vara försiktig då om man har en utmattning, för då är det ofta en högpresterande
människa som gör lite för mycket hela tiden och då kan det bli en prestation i målningarna. Så det får man ju passa sig för, så att det inte blir ett krav i det också.

Varifrån tar du inspiration ? Vad inspirerar alla dessa tavlor med ansiktena?

När jag startar en målning, så vet jag aldrig hur den ska bli utan jag målar väldigt mycket intuitivt. Jag börjar ofta med att kladda och smeta och rispa och väldigt fritt bara röja loss på duken.

Jag målar på lös duk, jag har inte uppspända dukar oftast, utan att spänna upp dem själv sedan och sedan blir det någon form av abstrakt målning till slut som jag känner mig nöjd med. Ofta så brukar jag försöka
tänka att det ska vara kontraster. Det kan vara mörkt och ljust eller komplement färger eller att det ska liksom skava lite.

Sedan känner jag mig liksom aldrig färdig förrän jag har ett ansikte på målningarna och det bara blir. Och
det är sällan referens bilder när jag målar utan de finns inte, de finns bara här.

Blir det alltid kvinnor på dukar? 🙂

Någon enstaka man har jag målat, men det är kvinnor och de är ofta ganska uttryckslösa. Man ser inte riktigt, är de glada, ledsna eller några tycker de ser ledsna ut och så. Några tycker att jag ska måla glada människor. Men jag tänker att när man tittar på tavlan så kan man själv placera en känsla, det behöver inte jag göra.

Vad inspirerar färgvalet? Alltså de här tavlorna är så färgglada och så varierande färgmässigt. Hur väljer du färg när du börjar en målning?

Även med färgvalet så är det att jag tänker inte så mycket på vad jag tar. Så det är inte planerat innan att nu
ska det vara de här nyanserna, utan det här kände jag för nu och det blir det. Men sedan tänker jag under tiden att den här färgen vill jag ha ihop med det, så då blir det ju såklart lite mer medvetna val.

Ingen plan egentligen när det gäller färger heller oftast, utan det får bli lite som det blir.

Målar du med akvarell eller olja eller med annan medium/teknik också, eller är det bara akryl du använder?

När jag började att måla – så tänkte jag – men det är en bra bra sak att landa i och har någonting att göra.

Då målade jag digitalt mest faktiskt i Photoshop och då blev det porträtt. Jag målade massor med digitala porträtt, men sedan så fick jag för mig att vänta nu det hade varit rätt kul att måla på duk och så där, och det hade jag inte gjort innan. Så det började jag med då, och då blev jag helt hooked.

Jag gillar akryl. Jag målar också en del akvarell ju, men framför allt akryl.

Vad skulle du säga till en nybörjare konstnär eller någon som precis ska börja att måla? Några inspirerande tankar?

Om någon som börjar måla som jag gjorde då. Då skulle jag nog säga att jag bara kör på massor och våga prova och kasta på färg och våga göra det, och spara detaljerna till senare. Det kommer automatiskt på något sätt. Men framför allt det ska vara roligt.

Man får ju ganska mycket idéer från andra att målningarna ska vara si eller de ska vara så. Eller frågor som kan du måla min hund, kan du måla av mig, och så där. Men då får man ju fundera vad man själv vill göra. Vill man inte måla hundar så ska man inte göra det. Det är nog lätt hänt – tror jag. Så är det nog mitt tips till en nybörjare.

Hemsida: https://konstnarsgalleriet.se/konstna…

Instagram: https://www.instagram.com/art_by_jansan/