Vi har besökt Konstrundan i Majorna, Göteborg

Vi har hälsat på Konstrundan i Majorna, Göteborg och vi kollade och filmade samlingsutställning, vidare besökte vi några ateljéer i Sockerbruket.

Se hela videon här: https://youtu.be/e7Zb6J16xVk

Majorna är en konstnärstät stadsdel i Göteborg. För 25 år sedan bestämde sig ett antal Majornakonstnärer för att bjuda in publik till sina ateljéer under en helg. Det blev ett uppskattat evenemang som upprepades och växte under kommande år och fick namnet Konstrundan i Majorna.

Sammanlagt var 56 lokala konstnärer som ställde ut under helgen 1-3 april. Där fanns alla olika konstform från glas, smycken, keramik, skulptur, textilkonst till bildkonst i alla olika möjliga tekniker.

Konstrundan i Majorna firar 25-årsjubileet i år och därför kommer att hålla konstrundan två gånger i 2022. I december återkommer de med en till samlingsutställning på Röda Sten Konsthall, Göteborg.

Vidare fick vi möjlighet att träffa några konstnärer i sina ateljéer.

Först träffade vi Anna Martinsson – smyckeskonst – som tillverkar fantastiska smycken bland annat med glas och återvunnit material. Hennes smycken är små bärbara konstverk i silver, ibland med inslag av guld eller andra metaller och material. Hon gör hela smycket för hand i hennes ateljé i Sockerbruket.

Vi har hälsat på Petra Mobergs ateljé som målar stora och små i olja och akvarell. Hon berättade att hennes olja målningar ser ut som om de var målad i akvarell – eftersom kan man se ofta en sådan rinnande effekt på hennes stora oljemålningar – och att hennes akvarell målningar ser ut som om de var målad med olja, eftersom hon tycker om att jobba med lite mer pigment, att lägga på lite tjockare om man kan säga så för akvarell.

Vi har besökt Lotta Söders ljuvlig och mycket färgglada ateljé. Hon arbetar med måleri, collage och glas på olika sätt, t.ex. glasbilder, blåst glas och mosaiker. Hennes verk speglar rent glädje och mycket energi med sina starka färger, motiven och mönstren.

Nästa konstnär vi mötte var Steve Bettman, som målar mest akvarell, och hans verk är ju magiska eftersom de är realistiska, men samtidigt inte direkt. Han målar på ett väldigt speciellt sätt, så att bilden ser ut som den är gjord av ”pusselbitar”, och varje pusselbit har sin egen färg, och tillsammans de gör en perfekt bild. Det fanns mycket tavla med Göteborg och Haga motiven, och Steve berättade att han målar vad han ser så därför blir det mycket lokala motiven.

Sista konstnär vi träffade var Anna Törnquist, och på hennes väggarna såg vi akvareller och akvarellcollage, men också en hel del blandteknik med akryl och andra material. Vi kunde se en hel del abstrakta verk, men om man tittar närmare kommer att hitta lite former, lite gömda meningar till hennes tavlor. Samtidigt hennes verk fångar den mörka och ljusa sidor av vad hon vill visa.

Konstrundan i Majorna hemsida: https://kimgbg.se/

Facebook: https://www.facebook.com/kimgbg

Instagram: https://www.instagram.com/kimajornagbg/

Konstnärer som vi träffade under ateljé besök:

Anna Martinsson, Hemsida: www.annamartinsson.se Instagram: silversmedannamartinsson

Petra Moberg, Hemsida: www.petramobergart.com Instagram: petramobergart

Lotta Söder, Hemsida: www.lottasoder.se Facebook: Lotta Söder Instagram: lotta.soder

Steve Bettman, Hemsida: sbettman.com Facebook: SteveBettmanFineArt Instagram: sbettman

Anna Törnquist, Hemsida: www.annatornquist.se Facebook: anna.tornquist.9 Instagram: annatornquist

Konstnärer som deltog i samlingsutställning: Afsaneh Monemi, Alice Noodapera Ramel, Ann-Pia Azizuddin, Anna Martinsson, Anna Sefve, Anna Sissela Gustavsson, Anna Törnquist, Anthony Åslund, Birgitta Jannesson, Britta Kleberg, Cecilia Hjelm, Charlotta Klingström, Christina Bolling, Christina Eriksdotter, David Bramham, Ea ten Kate, Ellinor Augustini, Emma Lindström, Emma Ströde, Eva Hansson, Felicia Björklund, Fredrik Fabó, Hanna Björkdahl, John Shelton, Josefine Fina Holmqvist, Karin Esbjörnsson, Katarina Puente N, Klas Parknäs, Lars Eje Larsson, Lena Selander, Lisa Andersson Andersson, Lisa Persson Baagøe, Lisel Garsveden, Lizz Sharr, Lotta Söder, Maija Hellgren, Malou Larsson, Margareta Hall, Margarita Iribarren, Maria Uleander, Marianne Hallberg, Marie Almqvist, Marie B Magnusson, Marie Strand-Dahl, Mia Frankedal, Nic Clarke, Petra Moberg, Rebecca Lundh, Sandra Österling, Shelly Sharr, Sofi Svensson, Sofia Bergman, Steve Bettman, Tina Hultsborn, Yusuke Nagano